For åttende år på rad har Norges Råfisklag praksisstudenter fra bachelorstudiet i Fiskeri- og havbruksvitenskap ved Norges Fiskerihøyskole. Denne høsten var det Eirik Høgbakk fra Nordreisa og Marie Lynne Skjæggestad fra Tønsberg som søkte og fikk praksisplass hos Råfisklaget.
De siste 10 årene har vært en fantastisk periode for fiskeriene i nord. Samtlige år fra og med 2014 til og med 2022 har vært rekordår for den norske fiskeflåten innenfor Råfisklagets område, med et ørlite unntak for 2019 og korona-året 2020. Men nå skjer det et skifte, og spørsmålet er om fiskeflåten, fiskeindustrien og kystsamfunnene er klar for det?
Kystnært fiske etter torsk og hyse har gjennom det siste drøye året vært i en resertifiseringsprosess for å gjenvinne MSC-sertifikatene. Norges Fiskarlag har hatt prosjektansvaret for denne sertifiseringen i samarbeid med fiskesalgslagene, herunder Råfisklaget, og Norges sjømatråd som prosjektpartnere.
Ved første øyekast vil det være naturlig å anta at årets kvalitetsfisker er fra øya lengst sør i Lofoten. Faktisk er skipper og eier av fiskebåten «Røstjenta», Jan-Erik Pedersen, født i Lofoten og bodde der i sine barneår fram til familien flyttet til Spildra. I dag holder både båt og fiskerne til på en øy lenger nord, på fiskermunn kalt «Lille Lofoten», nemlig Sørøya.
Norges Råfisklag, SUROFI og Vest-Norges Fiskesalslag innførte delvis auksjonsplikt på fryst råstoff fra og med 1. januar 2022. Ordningen har vært en suksess – for alle parter. De tre salgslagene har bestemt seg for å videreføre ordningen i 2024.
Salgslagene gjennomførte i mai i år, etter dialog med Tolletaten, endring i praksis for utstedelse av nasjonal leverandørerklæring på seddel.
Prismessig var årets blåkveitesesong ekstraordinær.
I april fremmet Fiskeridirektoratet krav om at meldingsnummer (RN) som identifiserer melding om havneanløp (POR) skal oppgis på alle landings- og sluttsedler. Råfisklaget har lagt til rette for at nummeret kan føres inn på seddel, og følger nå opp.
Hummer er en ettertraktet delikatesse. Dette er viktig å huske før årets hummerfiske går av stabelen den 1. oktober.
Norges Råfisklag gjentar suksessen og inviterer jurister, myndigheter og andre interesserte fra fiskerinæringen til fagseminar.
I fjor samlet 2 000 frivillige over 20 tonn marint avfall under «Rein Hardangerfjord». Når verdens største opprydningsaksjon starter 14. september, inviterer en samlet norsk sjømatnæring til plastseminar og felles ryddedugnad. Ryddedugnaden kan du lese om lenger ned i saken for nå er det også klart at mannen som leder verdens største ryddeaksjon innleder plastseminaret!
Råfisklagets hederspris skal deles ut i november og du kan foreslå en fisker, båt eller mannskap.
Det tradisjonsrike blåkveitefisket hører sommeren til, og første periode er allerede avsegstyrt med god deltakelse og en fersk nyhet. I Norge blir blåkveita røkt og brukt som delikatesse, men mesteparten blir faktisk eksportert til Asia, der den har blitt spesielt populær i en så kalt “hotpot”. Det er viktig å huske at kvalitet er et avgjørende viktig norsk fortrinn, i konkurranse med blåkveite fra andre land.
Hvem kjøper fisk og skalldyr i sommer? Oversikten viser alle produksjonsanlegg og mottak i Norges Råfisklags område. Merk at kun de største og mest aktuelle mottakene er kontaktet, mens mindre mottak er utelatt fra ringerunden. Dersom et av disse mottakene er av interesse bes leseren selv kontakte mottaket ved hjelp av opplyst kontaktinformasjon.
Kvalitetsfremmende tiltak i villfisknæringen er en viktig del av Norges Råfisklags oppgaver, og vi har fagpersoner som jobber med blant annet kvalitetskontroll på villfanget fisk og skalldyr.
I disse dager har Norges Råfisklag tatt i bruk BankID som signeringstjeneste. I første omgang er det fiskere som har "Min side", som nå kan endre kontonummer selv. I tillegg kan fiskere som for første gang registrerer seg og sitt kontonummer i Råfisklaget, gjøre det ved å identifisere seg med BankID.
Vi lager nye nettsider og dine tilbakemeldinger er viktig for at vi skal kunne lage en best mulig opplevelse for alle våre brukere.