Aktuelt fra Norges Råfisklag

27. sep. 2023
Viktig info til fisker og fiskekjøper: Krav om meldingsnummer for havneanløpsmelding på seddel

I april fremmet Fiskeridirektoratet krav om at meldingsnummer (RN) som identifiserer melding om havneanløp (POR) skal oppgis på alle landings- og sluttsedler. Råfisklaget har lagt til rette for at nummeret kan føres inn på seddel, og følger nå opp.

26. sep. 2023
Dette må du vite før årets hummerfiske

Hummer er en ettertraktet delikatesse. Dette er viktig å huske før årets hummerfiske går av stabelen den 1. oktober.

25. sep. 2023
Fisknytt uke 38

Salg av sjøfryst reke og snøkrabbe, som har vært mellomlagret på nøytralt fryselager samt leveranse av en haneskjellfangst, bidro til en økning av total omsetning i Råfisklagets område forrige uke. I takt med årstiden leverer kystflåten et bredt utvalg av villfanget fisk og skalldyr. Taskekrabbe og leppefisk sør i Råfisklagets område, breiflabb og kveite spredt langs kysten, og torsk, hyse, sei og kongekrabbe i Finnmark.

22. sep. 2023
Seminar for deg som er interessert i fiskerirett

Norges Råfisklag gjentar suksessen og inviterer jurister, myndigheter og andre interesserte fra fiskerinæringen til fagseminar.

18. sep. 2023
Fisknytt uke 37

Leveranser og salg av villfanget fisk og skalldyr økte litt forrige uke, sammenlignet med uka før. Det var spesielt sjøfryste reker som trakk opp salget. I kystflåtens fiskerier er det i takt med årstiden leveranser av kongekrabbe i Finnmark som genererer de største verdiene. Lenger sørover er det sesongfisket etter blant annet taskekrabbe og breiflabb som skaper god aktivitet og verdier i sine områder.

11. sep. 2023
Fisknytt uke 36

Forrige uke var det leveranser av kongekrabbe og sei som genererte de største verdiene. Dette er helt i takt med årstiden. Høsten fører som kjent med seg ruskevær, og da mange i nord ble hindret fra å fiske førte det til reduserte leveranser av villfanget sjømat sammenlignet med uka før.

06. sep. 2023
Oppdatert: Indisk verdensstjerne kommer på sjømatnæringens felles plastseminar

I fjor samlet 2 000 frivillige over 20 tonn marint avfall under «Rein Hardangerfjord». Når verdens største opprydningsaksjon starter 14. september, inviterer en samlet norsk sjømatnæring til plastseminar og felles ryddedugnad. Ryddedugnaden kan du lese om lenger ned i saken for nå er det også klart at mannen som leder verdens største ryddeaksjon innleder plastseminaret!

04. sep. 2023
Fisknytt uke 35

Fiskerne i Råfisklagets område har hittil i år levert villfanget fisk og skalldyr for hele 14 milliarder kroner, nesten 460 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor. I forrige uke ble det solgt en rikelig mengde sjøfryst reke, snøkrabbe og uer som er levert tidligere i år og mellomlagret på nøytrale fryselager. Dette førte til en økt totalomsetning fra uken før. I kystflåtens fiskerier er det kongekrabbe som genererer de største verdiene, i takt med sesongen.

28. aug. 2023
Fisknytt uke 34

Leveranser fra havfiskeflåten domineres for tiden av sjøfryst reke, og våre kontrollører har dermed hendene fulle med å ta prøver av kvalitet og størrelse. Resultatene legges til grunn når fangstene skal selges. I kystflåtens fiske var det i forrige uke en økning i leveranser av spesielt kongekrabbe og sei fanget med not. Leveranser av taskekrabbe holder et jevnt høyt nivå, i takt med sesongen, mens leveranser av torsk, hyse og reke er mer beskjedent.

21. aug. 2023
Fisknytt uke 33

Etter ferieavvikling er vi nå i gang igjen med fisknytt. Omsetningen i uke 33 er betydelig lavere sammenlignet med uke 32, og for ferskomsetningen er det nedgang for de aller fleste fiskeslag. 2. periode av direktefisket etter blåkveite pågikk frem til onsdag 16. august, og utgjør en betydelig del av omsetningsverdien forrige uke. I løpet av 2. periode leverte 292 båter til sammen 2938 tonn blåkveite i Råfisklagets område for 113 millioner kroner.

15. aug. 2023
Siste sjanse til å nominere årets kvalitetsfisker 2023

Råfisklagets hederspris skal deles ut i november og du kan foreslå en fisker, båt eller mannskap.

02. aug. 2023
En fersk nyhet under årets blåkveitefiske

Det tradisjonsrike blåkveitefisket hører sommeren til, og første periode er allerede avsegstyrt med god deltakelse og en fersk nyhet. I Norge blir blåkveita røkt og brukt som delikatesse, men mesteparten blir faktisk eksportert til Asia, der den har blitt spesielt populær i en så kalt “hotpot”. Det er viktig å huske at kvalitet er et avgjørende viktig norsk fortrinn, i konkurranse med blåkveite fra andre land.

24. jul. 2023
Fisknytt uke 29

Når vi oppsummerer tallene for levert fisk og skalldyr i forrige uke, kan vi med sikkerhet fastslå at fiskerinæringen er i feriemodus. Totalomsetningen gikk nemlig ned med 27 millioner på en uke, og endte på 146 millioner kroner i uke 29. Når det er sagt, så fiskes det et mangfold av skalldyr fra Nordmøre i sør til Finnmark i nord. I nord er det kongekrabbe og reker, mens lenger sør er det taskekrabbe. Fisknytt tar nå ferie og er tilbake med ferske nyheter mandag 21. august.

17. jul. 2023
Fisknytt uke 28

Sommer er ensbetydende med krabbefiske. Fra Nordland og sørover er det taskekrabbe som fanges og i Finnmark er det kongekrabbe, og i begge fiskeriene er det god aktivitet. I havområdene i nord fiskes det fortsatt mye sei, spesielt med not og snurrevad. Det ble også levert mer sjøfryst reke av havfiskeflåten i forrige uke, som var fisket nord i Barentshavet. Generelt er det litt feriestemning i fiskerinæringa, og både fiske og salg av villfanget sjømat går i litt saktere tempo.

10. jul. 2023
Fisknytt uke 27

Fiskeriaktiviteten preges av sommer og ferieavvikling på hav og land, og uke 27 ble en relativt rolig uke med reduserte leveranser for de fleste arter. Men sommer er også ensbetydende med flere sesongsfiskerier langs kysten etter ulike arter slik som taskekrabbe, reker, tare, hyse, sei og kongekrabbe. I nord leveres det fortsatt betydelige mengder sei som er fisket med not, selv om flere båter nå er ferdige med sin kvote.

05. jul. 2023
Fiskekjøp Sommer 2023

Hvem kjøper fisk og skalldyr i sommer? Oversikten viser alle produksjonsanlegg og mottak i Norges Råfisklags område. Merk at kun de største og mest aktuelle mottakene er kontaktet, mens mindre mottak er utelatt fra ringerunden. Dersom et av disse mottakene er av interesse bes leseren selv kontakte mottaket ved hjelp av opplyst kontaktinformasjon.