Børre og Oliver Johannessen med båten Nargtind vinner hedersprisen Årets kvalitetsfisker for 2025.
13. nov. 2025 - Espen Renø Svendsen
Hvert år deler Norges Råfisklag ut prisen Årets kvalitetsfisker. I jakten på en verdig vinner ser Råfisklaget etter en fisker eller et mannskap med gode kvalitetsholdninger i sitt virke, som hver arbeidsdag jobber for å levere førsteklasses villfanget sjømat. Det er ingen krav til båttype, redskapstype eller fiskerier, men fangstene må leveres i Råfisklagets område, som er fra Finnmark i nord til Nordmøre i sør. Prisen går til fiskere som gjør en ekstraordinær jobb for å levere villfanget sjømat av utmerket kvalitet. Prisen løfter fram forbilder og eksempler til etterfølgelse, og er en anerkjennelse av et særskilt kvalitetsfokus i fiskerinæringen.
Børre (51) og Oliver Johannesen (27) drifter Nargtind sammen. De er både skipper og fisker, og far og sønn.
- Vi er likestilt om bord. Vi står begge i styrhuset, og begge fisker, understreker Børre.
En ekte kystfamilie trekkes fram for sin innsats for prima sjømat, og navnet Johannessen vil for alltid være ensforbundet med kvalitet. Det er første gang i Norges Råfisklags historie at far og sønn hedres som vinnere av Årets kvalitetsfisker.
Nargtind, den grønne smaragden fra Helgeland, ble nominert av Lovund Hotell, Fiskebua Mo i Rana, Til Elise i Utskarpen og Brasseri 8622 i Mo i Rana.
Beskrivelsene viser at kundene er dypt imponert over Nargtind, som en stabil leverandør på høyt nivå.
- Nargtind leverer førsteklasses fisk gjennom hele året, den holder jevnt høy kvalitet, og er godt iset, sier Bjørn-Tore Markussen, fiskekjøper ved Træna Sjømat avd Sleneset.
Måten mannskapet behandler fangsten på gir fiskekjøttet en utsøkt kondisjon og farge, som kommer gjennom nåløyet som ypperste restaurantmat.
- Børre og Oliver på Nargtind brenner virkelig for faget sitt og leverer med enorm stolthet fisk av høyeste kvalitet til vår restaurant, og andre i området. De gjør det mulig for oss å servere våre gjester ved Lovund hotell førsteklasses sjømat som vi alltid kan stole på holder god kvalitet. De formidler fiskeglede på en flott måte, og vi kan med stolthet fortelle våre gjester historier om fiskeren og fangsten deres, sier Silje Marstrander, kjøkkensjef på Lovvund Hotell.
Andre Mortensson-Larson på Brasseri 8622, i Mo i Rana følger opp.
- Jeg setter utrolig stor pris på arbeidet som Børre og hans familie gjør på Nargtind. Hver uke leverer de fisk i absolutt verdensklasse. Kvaliteten på fisken går alltid først og det merker man på måten fisken er bløgget, sløyd, tatt hånd om ombord, pakket og til slutt levert, sier han.
Bilde: Børre og Oliver leverer alltid varer av ypperste kvalitet og god service, sier Marius Martinsen på restaurant Til Elise.
Børre har ukentlig kontakt med de ulike kundene sine og bidrar i høy grad til lokal verdiskapning. Han undersøker hva de ønsker av fisk i løpet av uken, og så iser og pakker han fisken selv, slik at den ankommer dagsfersk til mottaker. Børre er på havet i 50 av årets 52 uker, som gjør at kundene kan stole på at de får en stabil ferskfiskleveranse
Avtalen med Lovund hotell kom mer eller mindre tilfeldig, da Børre hadde en samtale med hotellsjefen om hvor de fikk fisken fra. Da hotellsjefen kunne melde om at tidvis hadde leveranseproblemer på fisk, så Børre en mulighet og tilbød seg å bli fast leverandør. Dette har skapt et trofast og inspirerende samarbeid, siden Børre også legger ved noen overraskelser i kassene han leverer. I takt med fangsten, og innholdet i kassene, kan hotellet operere med en dynamisk meny.
Når samarbeidspartnere forventer høy kvalitet, krever det et bevisst forhold til egne rutiner. Stemors termometer spiller en viktig rolle i så måte.
- Tante er vår største kritiker. Hysa må nærmest blunke til meg, før vi kan ta den med til henne, sier Børre Johannessen. Vi leverer fersk og raskt nedkjølt fisk til våre kjøpere og mottakere. Vi prøver alltid å gjøre vårt beste med fisken vi fanger, så våre kjøpere kan levere god kvalitet videre til sine kunder.
- Rask bløgging, masse rent vann for god utblødning. Hurtig over i isvann for å få ned temperaturen i fisken raskest mulig. Vi bruker forholdsvis tykk tråd i garna, noe som gir mindre mengde fisk, men bedre kvalitet på den fisken vi fanger.
For å ha kontroll på kjølingen tok Oliver saken i egne hender, og rappet steketermometeret fra kjøkkenskuffen til sin egen stemor, Monica Storkjørren. Det steketermometeret har nå en sentral rolle om bord, slik at de vet at fisken holder en kjernetemperatur på rundt 1 grad.
Børre Johannessen er et resultat av en familiekrønike med fiskere.
Børres farfar, Ragnvald Johannesen, startet familiebedriften i 1949.
I 1956 kjøpte de første båt som fikk navnet Nargtind.
Børres far, Rudolf, kom inn i bedriften på 60-tallet.
Den andre Nargtind ble kjøpt i 2007, før Børre og Monica kjøpte seg inn i 2011.
Dagens båt ble kjøpt i 2016, og heter også Nargtind.
Børre vokste opp med å bli tatt med på fisket på Finnmarka, når annet mannskap hadde ferie. Allerede fra 13 årsalderen var han både kokk og maskinist ombord på Nargtind, bare avbrutt av skolen. Børre har alltid hatt sjøsyke, men har likevel jobbet både på supertankere, ambulansebåt og fiskebåt.
- Jeg fant ut at jo større båter, jo større bølger, så det var like greit å være fisker, sier han.
Oliver har alltid vært tiltrukket av havet, og han elsket å være til stede på brygga der familien hadde bøteri og vedlikehold av båt og bruk.
- Oliver nektet jo å gå i barnehagen. Han skulle være med pappaen sin på havet. Først på ambulansebåten, og etter hvert på fiskebåt.
Som liten tass ble Oliver med pappa Børre på legeskyss/ambulansebåten, der han raskt lærte seg å peile olje på motor og gear samt sjekke kjølevann.
- Oliver var nok Norges minste motormann og matros, sier Børre.
Oliver har vært med på fiske siden han var 8 år. Da han var ferdig med grunnskolen dro han rett til Inndyr videregående skole for å gå på fiske og fangst-linjen. Deretter ble Oliver lærling hos Havfisk hvor han var med to ulike båter i lærlingeperioden; Ms Gadus Njord og Ms Nordtind. Han tok fagbrevet som fisker i 2018. Oliver har også hatt noen vikarturer på trålere og notbåter, men har heldigvis for Børre, foretrukket å være hjemme og drive Nargtind sammen med faren. Å være to om bord letter arbeidet for begge to.
- Når vi fisker sammen, har jeg 2-3000 skritt på klokka. Er jeg alene på havet, bruker jeg 15.000 skritt, forteller Børre.
Børre og Oliver samarbeider om driften, planlegging av sesongen og vedlikehold av bruk og båt. De skifter også på være i styrhuset eller å arbeide på dekk. Børre er fornøyd med at Oliver er mer og mer i styrhuset. Nå er de prisvinnende kvalitetsfiskere.
Administrerende direktør i Norges Råfisklag, Charles Aas, er imponert over tilbakemeldingene Nargtind får fra sine kunder.
- Det er imponerende å se kvalitetsnivået de holder, og den skryten Nargtind får fra kundene sine. Men også det engasjementet de viser for rekruttering og fiskerinæringen generelt blir lagt merke til. Jeg har vært så heldig å fått smake på fisk som Nargtind har fanget, og den var utsøkt, sier Charles Aas.
Regmerke: N-20-L
Lengde: 14,25 meter, 46,75 fot
Bredde: 4,3 meter, 14,11 fot
Bygget 1982 på Roy Jakobsen Mekaniske Verksted på Sleneset i Nordland. Forlenget i 1995.
Materiale: Aluminium
Motor: Scania, BHP 250, år 2001
Innkvartering til 4 personer om bord.
Rigget for garn.
Nargtind leverer høykvalitets fisk til Træna Sjømat og restauranter i området.
Nargtind er med i referanseflåte light for Havforskningsinstituttet.
De har et aktivt forhold til rekruttering til fiskeriyrket.
Børre Johannessen, Reder Nargtind
Tlf: 918 70782, b.brosmefisker@hotmail.com
Synne Guldbrandsen, Markedssjef Norges Råfisklag.
Tlf. 992 54 919, sg@rafisklaget.no
Espen Renø Svendsen, kommunikasjonsrådgiver Norges Råfisklag
Tlf. 913 080 22, espen.svendsen@rafisklaget.no
Vi lager nye nettsider og dine tilbakemeldinger er viktig for at vi skal kunne lage en best mulig opplevelse for alle våre brukere.