Kvalitetsmerket Skrei i storbyene

Med litt over en måned igjen av sesongen for pakking av kvalitetsmerket Skrei, har Norges Råfisklags fagfolk i Skreipatruljen vært på kontroll i både inn- og utland for å sjekke den eksklusive merkevaren.

Foto: Sara Izquierdo, Norges Råfisklag

19. mar. 2025 - Lisbeth Nikolaisen Drotz


Tilbakemeldingene er unisone: 

-Vi har registrert mye skrei med svært god kvalitet! 

Så langt i år er nesten 300 esker med kvalitetsmerket Skrei kontrollert, av produktene hel fisk og filet. Kontrollene er utført ved omlastingsterminaler i Europa, og i to av Europas storbyer; Madrid og Oslo. Les mer om hva kontrollene avdekket lenger ned i saken. 

Skreipatruljens oppgaver

Hva er Skreipatruljen? Skreipatruljen er Norges Råfisklags fageksperter på kvalitet, som i tett samarbeid med Norges sjømatråd utfører produktsrevisjon av skrei som er kvalitetsmerket. Kontrollene foretas på kaia, hos de godkjente produsentene og på grossist- og omlastingssentraler, i Norge og i utlandet. Det er Norges sjømatråd som eier kvalitetsmerket Skrei og standarden som knyttes til denne.

Skrei av ypperste kvalitet 

Med grunnlag i det naturlige vandringsmønsteret er det kun lov og kvalitetsmerke skrei mellom 1. januar og 30. april. Dette er perioden når den kjønnsmodne skreien svømmer ned til norskekysten for å gyte.  

I over tusen år har skreiens vandring ned til norskekysten vært en av de viktigste hendelsene for folk og samfunnene langs kysten. Mengdene med skrei som naturlig vandrer inn til kysten fra januar til april skaper en fantastisk mulighet, og grunnlaget for en unik sesongsvare. 

Navnet kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr “fisk som skrider eller vandrer”. Skrei er altså bare et annet ord for torsk som vandrer, og henviser til den lange distansen som skreien årlig svømmer fra Barentshavet ned til norskekysten for å gyte. 
 
Distansen på flere tusen kilometer som denne atletiske fisken legger bak seg, gir musklene til en toppidrettsutøver. Den lange svømmeturen bygger styrke og spenst som gir en ekstraordinær kvalitet på fiskekjøttet.  

Dette fantastiske utgangspunktet danner grunnlaget for kvalitetsmerket Skrei som er beskyttet med et eget varemerke, og kjennetegner skrei av ypperste kvalitet. 

Se faktaboks om hva som skal til for at en skrei kan bli kvalitetsmerket lenger ned i saken.

Madrid og omlastingsterminaler i Spania

Kontroller utført av Råfisklagets Jan-Erik Jensen & Charles Ingebrigtsen.

På Mercamadrid blir Råfisklagets kontrollører tatt imot som “superstjerner”, alle vil ha en prat med fagekspertene på kvalitetsmerket Skrei som reiser helt fra Norge for å sjekke om fiskekvaliteten holder den høye standarden som merkevaren lover. På Mercamadrid er det grossistene som kjøper inn eskene med merkevaren og selger videre til butikker og fiskedisker. Tilbakemeldingene er at skreien går ut like fort som den kommer inn.  

Reisen fra Nord-Norge til Madrid tar noen døgn, og det er derfor viktig at fisken er behandlet, kjølt og pakket slik at den holder seg fersk i de 12 døgnene som merkevaren lover. Denne gangen fant kontrollørene skrei som var fanget og pakket for åtte dager siden: 

- Den var blank i skinnet og kjempefin, sier Skreipatruljens kontrollør Jan-Erik Jensen. Jeg kunne ha kokt og spist den selv!  

Den siste uttalelsen er et kvalitetsstempel fra en erfaren kontrollør som er oppvokst i fjærasteinene på Sørøya, med tilgang på de ferskeste råvarene hele året. 

På omlastingsterminalene i Spania fikk patruljen sjekket kvalitetsmerket Skrei som var fem dager gammel, der også med gode resultater på kvaliteten. 

- Det var generelt fin fisk og vi fant kun noen få anmerkninger til produsentene på blant annet redskapsmerke og feil datomerking.  

Jensen opplever at skreien som han over flere år har kontrollert i Spania har hatt topp kvalitet. Det som var annerledes i år var størrelsen på kvalitetsmerket Skrei. Denne gangen fant han og kollega Ingebrigtsen stort sett skrei i størrelsen 2-4 kilo.  

- Det har jeg ikke opplevd tidligere! 

På Mercamadrid så Charles og Jan-Erik fin kvalitetsmerket Skrei som var fanget og pakket for åtte dager siden.

Skreipatruljen besøkte Laks & Vilt som er grossist for fremfor alt storkjøkken og restaurant. Kvalitetsansvarlig Ann-Celin Zakariassen i midten.

Skreipatruljen besøkte Laks & Vilt som er grossist for fremfor alt storkjøkken og restaurant. Kvalitetsansvarlig Ann-Celin Zakariassen i midten.

Fiskedisken på en av Coop-butikkene som ble besøkt.

Fiskedisken på en av Coop-butikkene som ble besøkt.

Fiskeriet ligger på Youngstorget og er kombinert fiskedisk og restaurant. De bruker kun kvalitetsmerket Skrei.

Fiskeriet ligger på Youngstorget og er kombinert fiskedisk og restaurant. De bruker kun kvalitetsmerket Skrei.

Oslo

Kontroller utført av Råfisklagets Jonette Braatehn & Arne Magne Andersen.

I Oslo besøkte fagfolkene i Skreipatruljen Jonette Braathen og Arne Magne Andersen i alt ni ulike grossister, butikker og fiskehandlere og ble godt mottatt av alle. Hel fisk og produkter av kvalitetsmerket Skrei ble sjekket, og tilbakemeldingene på den hele fisken var gode. Samtidig viste det seg at alle var misfornøyde med kvaliteten på lever av skrei. 

- Problemet var at leveren ble skadet før den kom frem, sier kvalitetskontrollør Jonette Braathen.  

Fiskehandlerne tipset om at finmalt is stabiliserer leveren bedre i eskene, enn grov is. De mente unisont at de kunne ha solgt mye mer lever dersom den var hel og fin. 

- Dette var et nyttig tips som vi tar med oss til produsenter av kvalitetsmerket Skrei, sier Braathen. 

Blant grossistene som ble besøkt var Sjømathuset, som forsyner alle Meny-butikkene i området helt ned til Kristiansand, med fersk sjømat. I løpet av sesongen kjører Meny-butikkene tre skrei-kampanjer og omsetter godt over 100 tonn av den ettertraktede fisken.  

På en Oslos velrennomerte fiskedisker møtte Råfisklagets fagfolk en fiskehandler med fagbrev, som solgte assorterte produkter av kvalitetsmerket Skrei til kvalitetsbevisste kunder. I tillegg til skiver og filet av fisk, gikk produkter som tunger, kinn og rogn unna i sesongen.  

Etter noen intensive dager med kontroll og samtaler skryter Braathen og Andersen av de fagansvarlige, der noen strekker seg litt lenger enn andre. Det var spesielt en fiskedisk som ble drevet av fagfolk med fagbrev som imponerte de to erfarne kvalitetskontrollørene: 

- Fiskedisken var overdådig og som et smykke! Skreien var snøhvit der den lå og skinte! 

Samtlige ni steder ønsket at Skreipatruljen returnerte flere ganger i løpet av sesongen, og selv konkluderer duen med viktigheten av å følge merkevaren helt ut i fiskedisken: 

- Det skylder vi både merkevaren og kunden! 

Utførte kontroller av kvalitetsmerket Skrei

Så langt i år har fagfolkene i Råfisklagets Skreipatrulje utført følgende produktkontroller hos bedrifter, omlastingsterminaler og marked i Norge og Europa:

  • 91 kontroller av kvalitetsmerket Skrei, hvorav: 
    • 89 hel fisk 
    • 2 filet 

Til sammen utgjør dette over 1100 enkeltfisk.

Her er kravene for å nå opp til standarden "Kvalitetsmerket Skrei": 

  1. Kun lov å kvalitetsmerke mellom 1. januar og 30. april
    Med grunnlag i det naturlige vandringsmønsteret er det kun lov å kvalitetsmerke skrei mellom 1. januar og 30. april. Dette er perioden når den kjønnsmodne skreien svømmer ned til norskekysten for å gyte.
  2. Høy kvalitet på fisken
    Kvalitetsmerket Skrei garanterer kunden en fisk som er snøhvit og fast i kjøttet, blank i skinnet, som har god holdbarhet og er plettfri. For å oppnå dette må behandlingen følge strenge kvalitetskrav gjennom hele verdikjeden, fra hav til bord. Den skal være like fin og fortsatt fersk når den kommer frem til hovedmarkedene i Europa som den var da den ble dratt opp fra det kalde havet i nord.
  3. Fiskemottakene må være godkjent
    For å få lov til å pakke kvalitetsmerket Skrei må fiskemottaket forplikte seg til kravene i standarden, og være godkjent av Norges sjømatråd som eier og forvalter standarden på vegne av sjømatnæringen. Fiskemottaket må kjenne kvalitetsmerket godt, og alltid være skjerpet når de sorterer, merker og pakker skreien i henhold til kravene i standarden.
  4. Råfisklagets Skreipatrulje kontrollerer fisken
    Alle merkevarer må følges opp og sjekkes for å beholde sin status og verdi. Fisken som pakkes etter «Norsk standard for kvalitetsmerket Skrei» sjekkes av Råfisklagets kvalitetskontrollører, også kalt Skreipatruljen. Kontrollene foretas på fiskemottak og omlastingsterminaler i Norge og utlandet. Blant annet sjekkes det at temperaturen på fisken holdes lav (under to grader), og fortsatt ser plettfri ut. Dersom skreien hadde små skader som var usynlig da skreien ble pakket, begynner disse å vises etter noen dager. Siden Skreipatruljen startet sine kontroller i 2007 har de sjekket flere titalls tusen fisk.

Ønsker du å få mer informasjon fra Norges Råfisklag - meld deg på nyheter og viktige meldinger her.