Fin skrei på vei!

Første januar gikk startskuddet for årets skreisesong, og etter Skreipatruljens første kontroll i Europa er resultatet klart.

Foto: Kristoffer Lorentzen

06. feb. 2025 - Lisbeth Nikolaisen Drotz


- Vi så som vanlig mye flott fisk, sier Jan Erik Jensen, som har kontrollert kvalitetsmerket Skrei siden oppstarten i 2007. Men alt var ikke som det skulle.

For å undersøke om skreien holder det kvalitetsmerket lover, er det kontrollene som utføres når skreien er på vei, og nærmest mulig markedet som gir et best mulig bilde. Temperaturen på fisken skal fortsatt være lav etter flere dager i transport, og skreien skal se plettfri ut. Små skader, som var lite synlig da skreien ble pakket, blir synlig etter noen dager.   

Under Skreipatruljens første kontrollrunde på omlastingsterminaler i Europa ble kvalitetsmerket Skrei fra i alt 14 ulike godkjente produsenter, såkalte pakkere, kontrollert. Skreien var fra produsenter i hele Nord-Norge, fra Vardø til Lofoten.  

- Det er ganske uvanlig at vi treffer på en sånn geografisk bredde under en og samme kontroll, forteller Jensen, og gir uttrykk for at det er en fordel å få så god oversikt tidlig i sesongen. 

Ris og ros 

Ifølge den erfarne kontrolløren er det hvert år størst spenning knyttet til den første kontrollen av den eksklusive merkevaren som er på tur ut i markedet. Det har gått mange måneder siden forrige skrei ble kvalitetsvurdert hos produsentene, og derfor vanlig at pakkerne trenger å justere seg litt inn i begynnelsen av sesongen. 

Etter årets første kontroll deler Skreipatruljen ut både ris og ros: 

  • Ris: Skreimerket var festet feil/i fiskefileten på flere fisk, og forårsaket dermed skade og forringelse av kvaliteten (bilde 1). Arrowtaggen skal skytes i ryggen, mellom filetene (bilde 2). Resultatet er uforandret fra tidligere år og skyldes mangel på opplæring av pakkerne.  

    • Hvorfor er dette viktig: Kvalitetsmerket Skrei garanterer en plettfri fisk uten skader. For å bevare den høye kvaliteten må fisken behandles varsomt. For kunden er ofte den såkalte loinsen, som er den tykkeste delen av fiskefileten, den mest eksklusive og verdifulle delen av skreien.  

Bilde 1: Arrowtaggen er feil festet i fiskefileten og forårsaker dermed skade og forringelse av kvaliteten.

Bilde 1: Arrowtaggen er feil festet i fiskefileten og forårsaker dermed skade og forringelse av kvaliteten.

Bilde 2: Arrowtag plassert riktig i ryggen mellom filetene.

Bilde 2: Arrowtag plassert riktig i ryggen mellom filetene.

  • Ris: Bruk av gamle/ikke lenger gyldige skreimerker (bilde 3). Har man gamle merker kan man få dispensasjon for å bruke de opp ved å kontakte Norges sjømatråd. Resultatet er uforandret etter skreimerket ble nytt i 2023.  

    • Hvorfor er dette viktig? Kvalitetsmerket Skrei er et beskyttet varemerke som garanterer skrei av topp kvalitet. Merket gir en sikkerhet for kundene, slik at de vet at de kjøper “ekte vare”. Det er Norges sjømatråd som eier merkevaren og som gir produsenter tillatelse til å bruke merket. Alle produsenter av kvalitetsmerket Skrei lisensieres hos Sjømatrådet for hver vintersesong, og bedriftene får under denne prosessen mulighet å bestille gyldige merker.  

Bilde 3: Årstallene gjør at dette merket er ugyldig.

Bilde 3: Årstallene gjør at dette merket er ugyldig.

  • Ros: Temperaturen på all fisk som ble sjekket holdt seg under 2 grader og ingen kartonger var fri for is. Dette tyder på at fisken har vært nedkjølt mot null grader før pakking. Resultatet er en forbedring fra tidligere år.

    • Hvorfor er dette viktig? Kvalitetsmerket Skrei har en garantert holdbarhet på 12 dager. For å oppnå det, må fisken kjøles ned mot null grader, raskt etter opptak og før den pakkes i esker. Isen i eskene vil da smelte sakte og holde fisken jevnt og uavbrutt kjølt under de mange transportdagene frem til kunden. Er fisken for varm når den pakkes, brukes isen opp for å kjøle ned fisken, og mangel på kjøling under transport vil føre til temperaturøkning og redusert holdbarhet.  

God kvalitetstrend over år

Selv om Skreipatruljen avdekket avvik hos enkelte produsenter tidlig på sesongen, er utviklingen over år blitt bedre. Jensen ønsker spesielt å løfte frem den generelt høye kvaliteten på fisken som velges ut av pakkerne samt god kjøling.  

Som ekte nordlending er Jensen “oppfostret på fisk” og gleder seg ekstra til skreisesongen hvert år. Han synes det er noe spesielt med denne fisken som hver vinter svømmer den lange distansen fra Barentshavet ned til norskekysten for å gyte. Den lange svømmeturen bygger styrke og spenst som gir en ekstraordinær kvalitet på fiskekjøttet. Han oppfordrer folk til å nyte delikatessen når den nå er tilgjengelig.  

Personlig liker Jensen alle deler av fisken og nyter mange måltid av fisk, lever, rogn og torsketunger frem til sesongslutt 30. april.  

- Det kan alle andre også gjøre da kvalitetsmerket Skrei kommer i mange produktvarianter, avslutter han. (Se oversikt under.) 

Fakta om kvalitetsmerket Skrei og Skreipatruljens oppgaver: 

  • Kvalitetsmerket for Skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd 

  • Norsk standard eier standarden for kvalitetsmerket skrei, NS 9406:2022  

  • Kvalitetsmerket Skrei er gytemoden skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard NS 9406:2022 

  • Sjømatrådet følger opp kvalitetsgarantien gjennom system – og produktkontroller utført av uavhengig tredjepart. 

  • Alle fiskekjøpere og eksportører av kvalitetsmerket Skrei, lisensieres hos Sjømatrådet og må bekrefte at de har gjort seg kjent med innholdet i kvalitetsmerkeordningen, og at bedriften forplikter seg til å følge de retningslinjer og kvalitetskrav som ordningen inneholder. 

  • Du kan finne disse produktene med kvalitetsmerket Skrei: 

    • fersk, hel skrei 
    • filetprodukter av fersk skrei 
    • tilleggsproduktene rogn, lever, kjake og tunge av fersk skrei.
  • Kvalitetsmerket Skrei har eksistert siden 2007, og ble startet som et samarbeid mellom Norges sjømatråd (da Eksportutvalget for fisk), fiskekjøperne og Norges Råfisklag. Jobben med å utvikle merkevaren startet Sjømatrådet med tilbake i 1998. 

  • Råfisklagets Skreipatrulje utfører og har utført produktrevisjon siden begynnelsen. 

  • Fra og med sesongen 2024, er det ikke tillatt å bruke de utgåtte merkene i sort og gull. De nye merkene har gyldighet i 2 år, og skal inneholde årstall for gjeldende sesong. Det vil si at fisk i sesongen 2025, skal være merket med tags med årstall 24/25.

  • Det er kun lov å pakke kvalitetsmerket Skrei i perioden 1. januar og 30. april, som er da den kjønnsmodne skreien befinner seg ved norskekysten for å gyte.

  • Mer informasjon om kvalitetsmerket Skrei, opplæringsplaner, skreiveileder og bestilling av merker finner du på seafood.no her.


Ønsker du å få mer informasjon fra Norges Råfisklag - meld deg på nyheter og viktige meldinger her.