Oppdatert: Indisk verdensstjerne kommer på sjømatnæringens felles plastseminar

I fjor samlet 2 000 frivillige over 20 tonn marint avfall under «Rein Hardangerfjord». Når verdens største opprydningsaksjon starter 14. september, inviterer en samlet norsk sjømatnæring til plastseminar og felles ryddedugnad. Ryddedugnaden kan du lese om lenger ned i saken for nå er det også klart at mannen som leder verdens største ryddeaksjon innleder plastseminaret!

Foto: Norges sjømatråd

06. sep. 2023 - Lisbeth Drotz


Indisk verdensstjerne er innleder på sjømatnæringens plastseminar

Han leder verdens største ryddeaksjon, er kåret til «Champion of the Earth» av FN og hylles av verdens ledere. Torsdag 14. september er Afroz Shah innleder på plastseminaret til den norske sjømatnæringen i Norheimsund.

- Dette er stort. Afroz Shah har skapt en miljøbevegelse som startet i India og som nå har blitt verdens største strandryddeprosjekt. Han har blitt en ledestjerne og et stort forbilde for en hel verden. Vi er både ydmyke og svært stolte over at han har takket ja til å stille som innleder på vårt fagseminar om plast, sier kommunikasjonssjef Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat Norge.

Verdens største ryddeaksjon
Han er koordinator for seminaret, som arrangeres av Sjømat Norge, Råfisklaget, Sjømatbedriftene, Fiskarlaget, Pelagisk Forening, Sjømatrådet, Fiskebåt, FHF og Sildelaget i forbindelse med verdens største opprydningsaksjon Rein Hardangerfjord i Norheimsund 14. september.

Meld deg på plastseminaret her (artikkel forsetter under bildet)

Global miljøgigant
Afroz Shah er en indisk advokat som er kjent for sin utrettelige kamp mot marin forsøpling i elver og på strender. Det som i 2015 startet som en ryddeaksjon på Versova-stranden i hjembyen Mumbai, er i dag en global bevegelse som samler over 200 000 frivillige.

- Jeg er svært glad for å bli invitert til den norske sjømatnæringens seminar om plast og marin forsøpling og ser frem til å dele mine perspektiver på plastforurensning over hele verden. Opprydding, plastreduksjon og håndtering av plastavfall er nøkkelområdene for å hjelpe og helbrede havene våre, sier Afroz Shah.

Blir inspirert av Rein Hardangerfjord
Han forklarer at han elsker havet og føler at alle mennesker har en plikt å gjøre det fritt for plast.

- Rein Hardangerfjord er et prosjekt til stor inspirasjon for alle. Når alle bidrar, ser vi hvor mye vi kan få til sammen. Det er gledelig å se hvor mye det hjelper, sier Shah.

Kåret til “Champion of the Earth"
Seminaret starter med lunsj torsdag 14. september klokken 11.30 på Thon Hotel Sandven. Det skjer i forbindelse med Rein Hardangerfjord, som er en del av strandryddeuka.

- FN har gitt Afroz Shah sin høyeste miljøpris, "Champion of the Earth", og offentlig betegnet oppryddingsarbeidet hans som «den største strandryddingen i verdenshistorien». I India har statsminister Narendra Modi beskrevet Afroz Shah som en inspirasjon for hele landet, og han lyttes til av vedens ledere. Det er med andre ord en global miljøgigant som inntar scenen vår, sier Horjen.


Versova Beach var stranden Afroz Shah tok initiativ til å rydde. Stranden var dekket av nærmere 1m med plast, og det var totalt fjernet 4,9 tonn søppel. Her fra etter opprydningen var ferdig. Bragden er av UNEP betegnet som verdens største strandrydding. Foto: Kenneth Bruvik

Engasjerer hele sjømatnæringen
På seminaret vil Nina Møgster, administrerende direktør i Lingalaks, møte Kenneth Bruvik til panelsamtale, akkompagnert av Handelens Miljøfond og Hold Norge Rent. Grieg Seafood og Scale AQ vil snakke om hvordan de jobber for at sjømatnæringen skal få bedre kontroll på plast i omløp, resirkulere plasten og ha systemer som ivaretar EUs plastdirektiv som i løpet av kort tid vil gjøre seg gjeldende.

I tillegg stiller både Kystverket og Fiskeridirektoratet med Per Jan Osdal og Øyvind Lie, henholdsvis fungerende kystdirektør og assisterende fiskeridirektør.

- Plast i havet er et alvorlig globalt problem som vi alle har et ansvar for å løse. For den norske sjømatnæringen er rent hav en forutsetning, så dette er et tema som engasjerer oss alle, understreker Henrik Wiedswang Horjen.

Sjømatnæringen med felles plastseminar og ryddeaksjon

«Me berre gjer det» lød oppfordringen fra Erlend Haugarvoll og Lingalaks i samtale med Kenneth Bruvik i Framtidshavet da sistnevnte kom med ideen om at man skulle rydde hele Hardangerfjorden for søppel i 2021. 

- Nå har en samlet norsk sjømatnæring latt seg inspirere av denne innstillingen. Torsdag 14. september innleder vi årets aksjon med et eget fagseminar om plast i Norheimsund. Sammen med Framtidshavet og Hold Norge rent skal vi løfte frem viktige problemstillinger knyttet til marint avfall, sier kommunikasjonssjef Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat Norge.

Han er koordinator for seminaret, som arrangeres av Sjømat Norge, Råfisklaget, Sjømatbedriftene, Fiskarlaget, Pelagisk Forening, Sjømatrådet, Fiskebåt, FHF og Sildelaget.

- Det hadde ikke vært mulig å løse et ryddeoppdrag av størrelse som «Rein Hardangerfjord» uten sjømatnæringens bidrag. Det er i samarbeidet den store kraften ligger og som gjør en ryddeaksjon av en slik størrelse mulig. Den kraften man kjenner på at hele samfunnet bidrar, det er det som gir håp. Med alle arbeidsbåtene og mannskapene gir sjømatnæringen et uvurderlig bidrag, sier Kenneth Bruvik i Framtidshavet.

Se programmet i bildet og meld deg på seminaret her

Rein Hardangerfjord er en del av strandryddeuka, som i år er lagt til 8.-17. september. Da oppfordres alle i Norge til å være med en nasjonal dugnad for å samle inn marint avfall.

- Plast i havet er et alvorlig globalt problem som vi alle har et ansvar for å løse. For den norske sjømatnæringen et rent hav en forutsetning, så dette er et tema som engasjerer oss alle. I fjor viste «Rein Hardangerfjord» hvor mye vi kan få til sammen, så i år ønsker vi å være en enda tydeligere samarbeidsaktør, forklarer Horjen.

Seminaret starter med lunsj torsdag 14. september klokken 11.30 på Thon Hotel Sandven. Her er noen av dem som skal dele sin kunnskap om plast i havet:

•    Kenneth Bruvik, Framtidshavet
•    Nina Møgster, Lingalaks
•    Gunhild Bødtker, NORCE
•    Rune Gaasø, Ogoori
•    Eirik Langeland, NOSCA
•    Marte Brodal, Mørenot Aquaculture
•    Marte Haave, SALT
•    Eirik Oland, Handelens Miljøfond
•    Ole Morten Troland, ”Vendla” og Troland Lakseoppdrett

Takket være en enorm innsats fra akademia, forskning, frivillige og næringsliv utgjorde prosjektet «Rein Hardangerfjord» i 2022 verdens største opprydningsaksjon, med totalt over 20 tonn søppel innsamlet fra hele fjorden.

- I fjor deltok 12 oppdrettsselskaper med 70 av til sammen 100 fartøy, i tillegg til en koordinert ryddeaksjoner der flere av sjømatorganisasjonene deltok. Også i år oppfordrer vi alle til å bli med oss på ryddedugnaden fredag 15. september, sier Henrik Wiedswang Horjen.

Program sjømatnæringens plastseminar torsdag 14. september.

Meld deg på her

Ønsker du å rydde en fjære i området mellom Finnmark og Nordmøre? Da kan du søke Råfisklaget om støtte.

Som en del av vårt samfunnsansvar har Råfisklaget øremerket én million kroner til ryddeaksjoner som utføres av lag, foreninger og profesjonelle aktører i områdene fra Finnmark i nord til Nordmøre i sør.  

Les mer og søk her.