Regelverk - 31/2013

Overtakelse av egen fangst fryst fisk/reke landet til nøytralt mottak 1) i Norges Råfisklags distrikt

Regelverk 31/2013
Erstatter: Rundskriv nr 25/2013 |
Erstattet av: 29/2021 |
Gyldig fra 14.10.2013 |
Gyldig til 30.09.2021

Generelt 
I henhold til råfisklovens § 2, jfr § 8 i fiskesalgslagslova med ikrafttreden 1.1.2014, og tilhørende forskrift av 30.4.2010 om omsetning i første hand av viltlevande ressursar, er det forbudt å tilvirke, omsette eller utføre fisk m.v., dersom ikke fangsten på første hånd er omsatt gjennom eller med godkjenning av salgslaget.

Videre vises til lov av 24.6.1994 om registrering som kjøper i første hånd av råfisk m.v., der det framgår at all førstehåndsomsetning skal skje til kjøper i Fiskeridirektoratets kjøperregister.

Dersom fisker/rederi ønsker å omsette egne fangster til andre enn salgslagets registrerte kjøpere , kan dette skje ved overtakelse av egen fangst. For kvanta som landes til nøytralt mottak i Råfisklagets distrikt er denne omsetningsformen utviklet for:

  • Fryst fisk/reke der rederi etter egenovertakelsen står fritt til å videreselge til andre enn kjøpere i kjøperregisteret.

Fangst som egenovertas, omfattes ikke av Norges Råfisklags oppgjørs-/ garantiordning. Ordningen krever at rederi opptrer som registrert kjøper² og står oppført i Fiskeridirektoratets kjøperregister.

Omtalte kvanta må landes til nøytralt mottak, d.v.s. utenom registrert kjøpers anlegg, alternativt etter særskilt godkjenning fra Norges Råfisklag. Landing skal registreres på landingsseddel, som følges opp med sluttseddel utstedt av Norges Råfisklag når alle formaliteter nevnt nedenfor er avklart.

1) Nøytralt mottak definert som anlegg godkjent av Mattilsynet for mottak og lagring av aktuell vare, og som opererer innenfor regelverk satt opp av Norges Råfisklag. Nøytralt mottak står ikke oppført i Fiskeridirektoratets kjøperregister, og førstehåndsomsetningen skjer til alternativt kjøperfirma.
2) Med salgslagets registrerte kjøpere menes i dette rundskriv kjøpere innført i Fiskeridirektoratets kjøperregister med godkjent anlegg i lagets distrikt, jfr Lov av 24.6.1994 nr 34 om registrering som kjøper i første hånd av råfisk m.v. med tilhørende forskrift av 19.9.1997.


På denne bakgrunn gjelder følgende søknads- og rapporteringsprosedyre:

Søknad
Rederi må med søknad til Norges Råfisklag avklare rettighet til egenovertakelse av fangst. Søknad sendes for nærmere avklart kvantum, spesifisert med landingssted/landingsdato. Norges Råfisklag vil i sin godkjenning sette opp betingelser for egenovertakelsen. Søknad sendes firmapost@rafisklaget.no. 

Landing/seddelføring
Følgende forutsetninger må innfris for at Norges Råfisklag skal gi fisker/rederi godkjenning til
overtakelse av egen fangst:

  1. Fisker/rederi må stille garanti for beregnede avgifter før godkjenning til egenovertakelse
    gis. Dette kan gjøres i form av bankgaranti eller ved forskuddsinnbetaling av beregnet beløp til Norges Råfisklag. Fangst tillates ikke frigitt fra fryselager før garanti foreligger.
  2. Omsøkte kvanta fisk forutsettes ilandført til godkjent nøytralt mottak. For kombinasjonsfangster (industrireke/konsumreke) der bare deler av fangst søkes egenovertatt, kan fisker søke om dispensasjon fra kravet om at egenovertatt fangst må landes ved nøytralt mottak.
  3. Ved landing må fangst veies og føres på landingsseddel i samsvar med nasjonalt regelverk.
  4. Fartøyet/rederiet har oppbevaringsplikt for utfylte landingssedler i tråd med nasjonalt regelverk.
  5. Norges Råfisklag gis innsynsrett i regnskaper, eventuelle lagerbeholdninger m.v for å kunne ivareta nødvendige kontrolloppgaver.
  6. Fisker/rederi som overtar egen fangst kan ikke selge fangsten videre til registrert kjøper i Norges Råfisklags distrikt, uten at dette på forhånd er godkjent av salgslaget.
  7. Etter hvert som fangst selges fra fisker/rederi, oversendes faktura/avregning fortløpende til Norges Råfisklag som på dette grunnlag utsteder sluttseddel. Tidspunkt for førstehåndsomsetningen er ved utstedelse av sluttseddel. De fakturerte priser skal godkjennes av Råfisklaget og kan ikke være lavere enn fastsatte minstepriser. Fratrekk i beregningsgrunnlaget for lags- eller produktavgiften tillates i spesielle tilfeller.

Dette rundskriv trer i kraft for omsetning f.o.m. 14. oktober 2013 og erstatter da rundskriv nr 25/2003.

Norges Råfisklag
Svein Ove Haugland
Ass. direktør
Willy Godtliebsen
Norges Råfisklag