Regelverk - 2/2018

Trekk av kjøpers sløyekostnad på sluttseddel

Regelverk 2/2018
Erstatter: Rundskriv nr 5/2016 |
Gyldig fra 01.03.2018 |
Gyldig til Inntil videre

Fra 1. mars 2016 har Norges Råfisklag lagt til rette for at kjøpers sløyekostnad kan føres på sluttseddel og dermed trekkes av fiskers oppgjør. Ordningen kom på plass etter henvendelse fra kjøperorganisasjonene Sjømat Norge og NSL. Den omfatter kvanta som ilandføres rund, og som sløyes av kjøper etter forhåndsavtalt kompensasjon, og deretter veies og føres på sluttseddel i sløyd tilstand.

Til dette formålet har vi satt av en egen rubrikk på sluttseddelen. Rubrikken er lagt inn under varelinjene. Avtalt sløyesats pr kg inkl 25 % mva, kvantum som er sløyd av kjøper og beregnet total sløyekostnad skal spesifiseres. Denne sløyekostnaden vil bli fratrukket på oppgjøret til fisker og spesifisert på avregningen til fisker og framkomme som trekk på fakturaen til kjøper.

Vi presiserer at ordningen er iverksatt av betalingsmessig hensyn, som på en praktisk måte sørger for at fiskekjøper slipper å kreve inn beløpet i ettertid. Sløyetjenesten er uansett levert av fiskekjøper og bestilt av fisker, som dermed må ta høyde for avgiftsbehandling (merverdiavgiften) i sine system. For tilfredsstillende dokumentasjon overfor Skatteetaten kreves at kjøper fakturerer fisker for sløyetjenesten, der totalbeløp og merverdiavgiften framgår. Det er opp til kjøper å velge hvor ofte faktura skal utstedes, men bør minimum følge mva-terminene. Det må framgå at faktura allerede er betalt gjennom trekkordning på avregning. Til dette formål har Norges Råfisklag tilrettelagt en rapport på Min Side, Rapport fra egne sluttsedler, som grunnlag for slik fakturering. Her defineres periode for rapporten, basis sluttseddelnummer eller omsetningsdato. Rapporten inneholder oversikt over sløyekostnad eks mva pr seddel og med sum for valgt periode.

Ordningen krever at det foreligger en skriftlig avtale mellom fisker og kjøper som definerer satsen som kjøper skal trekke som kompensasjon for sløyingen. Avtalen skal oppbevares hos kjøper med kopi til fisker. Avtalen skal være tilgjengelig for kontroll utført av Norges Råfisklag.

Vi forutsetter at fisker gjennomgår trekket på sluttseddel og sjekker at dette er i samsvar med forhåndsavtale.

Norges Råfisklag
Svein Ove Haugland
Ass. direktør
Willy Godtliebsen
Norges Råfisklag