Skreipatruljen er tilbake på kontroller i Europa etter pandemien

Etter to år med koronarestriksjoner er Råfisklagets Skreipatrulje nå tilbake på omlastingsterminaler i Europa for å sjekke kvalitetsmerket Skrei på vei til markedet. De første kontrollene er gjennomført og inntrykket er svært lovende.

Foto: Lillian Hansen & Einar Mortensen

23. mar. 2022 - Norges Råfisklag


- Vi har full tillit til at fiskemottakene som pakker skrei «kan sitt kvalitetsmerke», men etter så lang tid uten å ha hatt mulighet til å sjekke fisken flere dager etter at den er pakket, må jeg innrømme at vi var veldig spente på hva som ville møte oss, sier Skreipatruljens Lillian Hansen.

Under pandemien har Skreipatruljen utført kontroller i Norge, få timer etter fisken er fanget. For å undersøke om skreien holder det kvalitetsmerket lover, er det kontrollene som utføres nærmest mulig markedet som gir et best mulig bilde.

- Temperaturen på fisken skal fortsatt være lav etter flere dager i transport, og skreien skal se plettfri ut, forklarer Hansen. Små skader, som var usynlig da skreien ble pakket, blir synlig etter noen dager.

For å få en best mulig oversikt har patruljen ekstra fokus på å kontrollere kvalitetsmerket Skrei som er pakket på ulike datoer og fra så mange ulike bedrifter som mulig. Nå som det er høysesong sendes det ut rikelige mengder av den unike sesongvaren ut i markedet, og på en vanlig dag kan det være opp mot 30 trailere innom én omlastingsterminal. Nøyaktig to år etter siste lokket ble løftet av en eske med skrei i Europa, kunne patruljen endelig fortsette arbeidet.

I mellomtiden har gode tilbakemeldinger fra Sjømatrådets fagfolk i hovedmarkeder slik som Spania, vært viktige. Resultatene etter at de første kontrollene er gjennomført stemmer godt overens med tilbakemeldingene.

- Inntrykket så langt er at fisken er av generelt god kvalitet. Vi har registrert noen avvik som er meldt tilbake til bedriftene det gjelder, men disse er få og ikke graverende. Det er gledelig å se, sier Hansen.

Så langt har Skreipatruljen sjekket over 90 partier med kvalitetsmerket Skrei fra vel 30 ulike bedrifter. Etter kontroll av mange partier, har Hansen en oppfordring til de som pakker fisken:

- Sørg for at fisken får god plass i esken og har nok mengde med is, slik at det holder hele veien frem til markedet.

Skreipatruljen vil holde trykket oppe frem til de siste eskene er pakket 30. april. Da er det sesongslutt for merkevaren for i år.

Fakta om kvalitetsmerket Skrei og Skreipatruljens oppgaver:

  • Kvalitetsmerket for Skrei er et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd
    Norsk standard for kvalitetsmerket skrei, SN/TS 9406:2021
  • Kvalitetsmerket Skrei er gytemoden skrei som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard – SN/ TS 9406:2021 – Skrei.
  • Sjømatrådet følger opp kvalitetsgarantien gjennom system – og produktkontroller utført av uavhengig tredjepart.
  • Alle fiskemottak som er eksportører av kvalitetsmerket Skrei, lisensieres hos Sjømatrådet hvert år og må bekrefte at de har gjort seg kjent med innholdet i kvalitetsmerkeordningen, og at bedriften forplikter seg til å følge de retningslinjer og kvalitetskrav som ordningen inneholder.
  • Du kan finne disse produktene med kvalitetsmerket Skrei:
    • fersk, hel skrei
    • filetprodukter av fersk skrei
    • tilleggsproduktene rogn, lever, kjake og tunge av fersk skrei. 
  • Kvalitetsmerket Skrei har eksistert siden 2007, og ble startet som et samarbeid mellom Norges sjømatråd (da Eksportutvalget for fisk), fiskekjøperne og Norges Råfisklag. Jobben med å utvikle merkevaren startet Sjømatrådet med tilbake i 1998.
  • Råfisklagets Skreipatrulje utfører og har utført produktrevisjon siden starten.

Figur 1: Eksportutvikling i kvantum og pris fra 2015 til februar 2022, kilde: Norges sjømatråd.

Figur 2: Eksportutvikling i verdi (i 1000 NOK) fra 2015 til februar 2022, kilde: Norges sjømatråd.