Under rederiets årlige kompetansekartlegging ønsket fabrikksjefen om bord på “Asbjørn Selsbane” et kurs i kvalitetsbehandling av hvitfisk for hele mannskapet på 16 fiskere, og dermed ble Norges Råfisklag kontaktet.
03. jun. 2025 - Lisbeth Nikolaisen Drotz
- Vi gjør årlige kompetansekartlegginger der det ble ønsket fra fabrikksjef at vi skulle ha et hvitfiskkurs, så da tok vi kontakt med Råfisklaget, sier medeier og forretningsutvikler i Asbjørn Selsbane AS, Henriette Andrea Hansen. Hun setter stor pris på initiativet og engasjementet fra mannskapet.
Båt og rederi er hjemmehørende i Tromsø kommune med kaianlegg i Eidkjosen på Kvaløya. Den 55 meter store stålbåten har kvoter på både hvitfisk og pelagiske arter. Om bord er 16 ansatte, fordelt på to skift med åtte fiskere hver. Skiftene ledes av skipperne Charles Henriksen og Brynjar Karlsen. Når fisken produseres i fabrikken og fryses om bord, er de et par fiskere ekstra på hvert skift.
- De fleste har jobbet mange år på sjøen og er veldig erfarne fiskere. Også har vi to engasjerte og dyktige lærlinger, forteller Hansen.
Det var Råfisklagets Jonette Braathen og Arne Magne Andersen som gjennomførte kurset for den engasjerte gjengen med fiskere.
- Målet er å bevisstgjøre om viktigheten av kvalitet og motivere til riktig behandling av fisken om bord, sier Braathen. Det håper jeg vi klarte!
Bakgrunnen for rederiets ønske om å kurse mannskapet hos Norges Råfisklags fagfolk på kvalitet var tredelt.
- Vi synes dette var en fin måte å få utvekslet erfaringer mellom skift, lære nye ting fra Råfisklagets fagfolk og ikke minst få økt bevissthet rundt dette så vi kan fortsette å levere produkter av høy kvalitet og forbedre oss der det trengs, sier Hansen.
I etterkant av kurset forteller Hansen at tilbakemeldingene har vært positive, og ønsker allerede å gjennomføre et likens kurs i regi av fagfolkene i Råfisklaget, for fiskerne på rederiets andre fartøy “Stødig”.
-Vi er glade for å kunne bidra med kunnskap, sier Braathen, slik at hver kilo fisk som fanges behandles sånn at den bevarer sin naturlig utmerkede kvalitet. Det gir et godt utgangspunkt for at hele fisken blir til fantastiske sjømatprodukter og dermed størst mulig verdiskapning, for både fiskerne og sjømatprodusentene.
Jonette er en av Råfisklagets fagfolk på kvalitet, som utfører kvalitetstilsyn av villfanget fisk og skalldyr i Råfisklagets område. Foto: Geir Sogn Grunnvåg.
Ønsker din bedrift kvalitetskurs? Send forespørsel til: jonette.braathen@rafisklaget.no
Ønsker du å få mer informasjon fra Norges Råfisklag - meld deg på nyheter og viktige meldinger her.
Vi lager nye nettsider og dine tilbakemeldinger er viktig for at vi skal kunne lage en best mulig opplevelse for alle våre brukere.