Innfører auksjonsplikt på fryst torsk og sei

Sammen med fiskesalgslagene Surofi og Vest-Norges Fiskesalslag, innfører Norges Råfisklag auksjonsplikt på 50 % av hodekappet, sløyd fryst torsk og sei (HG) fra og med kvoteåret 2022, for å sikre mer åpen konkurranse om fisken.

Foto: Thor E. Kalsaas

16. des. 2021 - Norges Råfisklag


Rammer for førstehåndsomsetningen som bidrar til å sikre en samfunnsøkonomisk lønnsom forvaltning av villfanget fisk er sentralt for salgslagene. Det synes å være stor faglig enighet om at auksjonen, hvor alle aktørene kan delta i konkurransen, bør ha en dominerende plass i omsetningssystemet for å sikre dette formålet. Flere offentlige utredninger og politiske signaler viser at tiltak som kan styrke auksjonen har bred både faglig og politisk legitimitet.

Gjennom de siste årene har det synkende volum på auksjonen i hvitfisksektoren vært et viktig tema i dialogen mellom salgslagene og kjøperne. Særlig klippfiskindustrien har vært tydelige på at det er nødvendig å iverksette tiltak for å styrke auksjonen, slik at mer råstoff blir tilgjengelig i en åpen konkurranse på markedsplassen.

Villfanget fisk er en knapp ressurs, og det er viktig at denne kan bidra til å skape lønnsom aktivitet i hele verdikjeden. Dette oppnås best gjennom auksjon. Salgslagene skal fastlegge rammene for førstehåndsomsetningen og mener at auksjonsplikt på deler av kvoten er et riktig og nødvendig tiltak. Hele flåten må på denne måten bidra til å sikre den åpne konkurransen i markedet.

Forslaget om auksjonsplikt var på høring allerede vinteren 2020. Høringen viste at forslaget, med noen justeringer, har god tilslutning fra både kjøpernes og flåtens organisasjoner.

Auksjonsplikten innføres som en prøveordning. For å skaffe et best mulig faglig grunnlag for å vurdere virkningene, er det etablert et FHF-finansiert evalueringsprosjekt, som er tildelt Nofima.


Se regelverket for auksjonsplikten gjeldende fra 1. januar 2022, vedlegg 6 her (kommende rundskriv 01/2022).