Fiskeriåret 2023

Vi nærmer oss slutten på nok et godt driftsår for fiskeflåten, og da er det naturlig å dele noen tanker om året vi er i ferd med å legge bak oss. Her oppsummerer Råfisklagssjefen, Svein Ove Haugland, fiskeriåret 2023 med sine ord.

Foto: Ken A. Brox

27. des. 2023 - Svein Ove Haugland


I Norges Råfisklag som ellers i landet, er vi sterkt preget av krigene som pågår i Europa og i vår umiddelbare nærhet. Det er forstemmende å gå inn i en høytid med kunnskapen om at folk dør og befinner seg i den største elendighet i våre nære omgivelser. Krigene og redslene i Ukraina og på Gaza-stripen viser med all tydelighet verdien av å bo i et trygt og stabilt land, slik som vi er så heldige å gjøre.  

Året er også preget av en akselererende dyrtid som påvirker livene til folk i nær sagt alle land. Svekket økonomi som følge av økte kostnader og renteoppgang, gjør at svært mange forbrukere i alle markeder gjør nøye prioriteringer når de fyller handlekurven. Dette merker også vår næring, selv om vi langt på vei har blitt skjermet av ei stadig svakere norsk krone gjennom inneværende år. Men de grunnleggende utfordringene ligger der ute i markedene. Heldigvis kommer det nå på slutten av året signaler om at renten skal stabilisere seg og at prisveksten går ned, noe vi alle hilser velkommen.     

 

Adm. direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland, oppsummerer fiskeriåret 2023.

For villfisknæringen blir dette nok et fantastisk år – i alle fall sett fra et fiskerperspektiv. Omtrent 5 400 fiskebåter har levert villfanget sjømat til 255 ulike fiskekjøpere langs kysten fra Finnmark til Nordmøre i 2023. I Råfisklaget kommer vi til å omsette fisk, skalldyr og hval for over 17,5 milliarder kroner – hvilket er høyere enn rekordåret 2022. Prisstigningen gjør nok at verdiene i 2022 reelt sett var høyere, men det er ingen tvil om at 2022 og 2023 vil bli stående som to fantastiske år for fiskerne i vårt område.

Håvard Otnheim er fisker på autolinebåten "Frøyanes JR" som tilhører flåtegruppen havfiskeflåten. Autolinebåtene har i år levert 20 % av det totale kvantumet av ombordfryst hyse i Råfisklagets område. Du kan følge Håvard på instagramprofilen @maritimenorway

Vi har gjennomført en vintersesong med tidenes høyeste torskepriser, noe som bidro til at fiskerne oppnådde en verdiøkning til tross for nedgang i kvotene. For leveranser av fersk torsk fra norske kystfiskere, er verdien hittil i år ca. 5,2 milliarder kroner. Dette er 100 millioner kroner mer enn i fjor, til tross for en kvotenedgang på ca. 20 %. For ombordfryste fangster fra havfiskeflåten er verdien hittil ca. 2,8 milliarder kroner mot om lag 3,1 milliarder kroner i fjor. Prisøkningen fra 2022 til 2023 er ikke så stor for fryst torsk, og dermed bidrar reduserte leveranser til at vi får en samlet verdinedgang for fryst torsk. Men alt-i-alt: Et meget godt år i torskefiskeriene! Den samlede verdien for leveranser av norsk torsk vil ende på over 8 milliarder kroner, mot 8,4 milliarder i fjor. 

Artene sei og hyse har vært preget av fallende priser på ombordfryste produkter, fra et høyt nivå i 2022. Gode priser og økte leveranser av sei på begynnelsen av året, bidrar til at vi får en pen verdiøkning fra 1,8 milliarder i fjor til 1,9 milliarder kroner i år. Den samlede verdien på hyse faller som følge av lavere priser og reduserte leveranser av ombordfryst hyse. Prisutviklingen på fersk hyse levert av kystfiskere har i år vært positiv. 

Også for reker har det vært et godt år, der både kyst- og havfiskebåtene har levert stabile kvantum gjennom hele året, og samlet verdi for rekeleveransene er noe høyere enn i fjor.  

Råfisklagets fagpersoner på kvalitetsarbeid har i år undervist over 100 elever ved seks ulike videregående skoler med blå linje. Er din skole interessert i kvalitetskurs? Les mer her. Foto: elever på Senja videregående skole sammen med Råfisklagets Arne Magne Andersen og Jonette Braathen.

Det har ellers vært et spennende fiskeriår. Vi fikk ny fiskeri- og havminister da Cecile Myrseth i oktober erstattet Bjørnar Skjæran i denne viktige rollen.  

Hele næringa venter nå på den vel omtalte «Kvotemeldingen» som den nye statsråden skal legge frem i Tromsø 12. januar 2024. Selv om meldingen primært har temaer som ligger utenfor Råfisklagets sentrale virkeområder, er vi jo spente på om det kommer noen «hilsninger» også til salgslagene.  

Råfisklaget har vært involvert i en rekke spennende prosjekter og aktiviteter gjennom året. Våre fagpersoner på kvalitetsarbeid har for eksempel holdt en rekke kvalitetskurs for elever på videregående skoler rundt om i Råfisklagets område. På denne måten får fremtidens fiskere en god innføring i hvordan man sikrer kvaliteten på villfanget sjømat. Vi har også kåret «Årets kvalitetsfiskere» som er Jan-Erik Pedersen og Ronny Henriksen fra Sørøya, med båten «Røstjenta». De er forbilder for hele næringa i måten de håndterer fangsten sin på.  

Ronny Henriksen og Jan-Erik Pedersen på "Røstjenta" fra Sørvær, ble kåret til Årets kvalitetsfisker 2023 for å levere villfanget fisk og skalldyr av førsteklasses kvalitet. Du kan se film og lese mer om vinnerne her

Vi har prøvd ut auksjon på omsetning av fersk fisk levert av kystflåten. Det ble gjennomført på noen av leveransene under årets blåkveitefiske, og erfaringene viser at dette er fullt mulig å få til å fungere. Tilbakemeldingene fra fiskeindustrien er blandede, og det er foreløpig ikke besluttet hvordan denne tjenesten skal videreutvikles.  

Vi er også glade for at vi har fått tilbake MSC-merket på torsk og hyse som fanges kystnært innenfor 12 nautiske mil. Vi har manglet godkjenningen en periode og det er neppe tvil om at det har hatt negative konsekvenser for enkelte produkter i noen markeder.   

I juni ble auksjon på fersk blåkveite, fisket og levert av kystflåten, prøvd ut. En av båtene som deltok var "Myrebas", med skipper og eier Dag Ivar Knutsen. Denne fangsten ble levert til en fiskekjøper i Lofoten som vant budrunden. Foto: Lillian Hansen.

Etter et godt år kan det være aktuelt å se fremover. Vi har hatt 10 år med en fantastisk verdiutvikling i fiskeriene. Kommende år er det imidlertid kvotenedgang på flere av Råfisklagets viktigste arter slik som torsk, hyse, kongekrabbe og blåkveite. Samtidig er det lite gjenstående kvantum på årets kvoter som kan overføres til neste år. For mange fartøy fører dette til at kvotenedgangen blir betydelig, spesielt på torsk og kongekrabbe. Heldigvis er den norske sei-bestanden sterk, og kan gi grunnlag for god aktivitet og verdiskapning. Økning i neste års snøkrabbekvote gir også et lite lyspunkt.   

Reduserte kvoter skal normalt gi økte priser dersom alle andre forhold er lik. Men vi kjenner situasjonen i markedene og vet at vi er sårbare for endringer i valutasituasjonen. Det er derfor rimelig å anta at 2024 blir et mer krevende år både for fiskeflåten, fiskeindustrien og kystsamfunnene. Men fortsatt vil verdiskapningen fra villfisknæringa være på et høyt nivå, så vi skal være føre-var, men ikke ta sorgene på forskudd.  

Vi i Råfisklaget vil benytte anledningen til å takke alle i fiskerinæringa for godt samarbeid i året vi nå legger bak oss og ønsker et riktig godt nytt år.  

Fakta om Norges Råfisklag og salgslagene i Norge: 

Norsk sjømatnæring er en av landets største eksportnæringer. Næringa har en stolt historie og en fantastisk framtid. Norske fiskere og Norges Råfisklag er en viktig del av denne suksesshistorien. 

Norges Råfisklag er et av fem fiskesalgslag som i medhold av fiskesalslagslova tar hånd om viktige nasjonale oppgaver og organiserer førstehåndsomsetning av villfanget fisk og annen sjømat i Norge. Norsk Villfisk er et samarbeidsorgan for fiskesalgslagene, norskvillfisk.no. Fire av salgslagene, med Norges Råfisklag som det største, ivaretar omsetningen av torskefisk, skalldyr, bløtdyr og småkval. 

Langs norskekysten fra grensa mot Russland i nordøst har salgslagene geografisk ansvar i følgende rekkefølge; Norges Råfisklag, Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag (SUROFI), Vest-Norges Fiskesalslag og Fiskehav. Omsetningen av pelagiske fiskearter (sild, makrell, lodde mv.) er samlet under det landsdekkende Norges Sildesalgslag. 

Norges Råfisklags område strekker seg fra og med Finnmark til og med Nordmøre. Salgslaget har hovedkontor i Tromsø og regionkontorer i Svolvær og Kristiansund. 

Råfisklaget organiserer en stor og viktig markedsplass for bærekraftig villfanget sjømat. Råfisklaget legger til rette for omsetning av fangstene og garanterer fiskerne oppgjør. Gjennom dokumentasjon og ressurskontroll sikres trygg mat og god forvaltning av havets ressurser. 

Å sikre fiskerne og kystsamfunnene stabilitet, forutsigbarhet og trygghet er et samfunnsansvar Norges Råfisklag tar på alvor.