Thomas Sivertsen fikk den gjeve prisen som “Årets kvalitetsfisker 2022”

Årets kvalitetsfisker vokste nærmest opp på kaia, og fikk tidlig innblikk i viktigheten av riktig råstoffbehandling av sine forbilder. Reder og skipper Thomas Sivertsen med båten «T. Sivertsen» er kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt arbeid med å levere villfanget sjømat av førsteklasses kvalitet.

Foto: Norges Råfisklag

03. nov. 2022 - Lisbeth Drotz, Synne Guldbrandsen & Amalie Oda Harland


- Dette er en stor ære og jeg ble skikkelig overrasket, mildt sagt! Jeg trodde kona og jeg skulle på kino for å se Krigsseilerne, men må innrømme at jeg stusset litt da jeg fikk bind for øynene på vei inn i bilen. Jeg ble enda mer forvirret da bindet ble fjernet på samfunnshuset og jeg så nærmeste familie, kollegaer og venner samlet. Først da jeg fikk statuetten i handa skjønte jeg hva som skjedde, sier den nykårede vinneren.

Thomas startet å fiske allerede som 18-åring, etter å ha fullført Fiske og fangst på videregående. Han kjøpte båt sammen med faren Tommy i 2003 og tok fra da av gradvis over driften. Underveis tok han også fagbrev som fisker, og kunne ikke tenkt seg en annen hverdag enn livet på havet. Faren, Tommy Sivertsen, gikk dessverre bort i 2019 og Thomas er takknemlig for årene sammen med faren:

- Jeg var heldig som hadde en god læremester og mentor, og jeg slapp tidlig til i skipperrollen.

Foto:

Thomas Sivertsen fra Sennesvik i Lofoten mottok statuetten som symboliserer Årets kvalitetsfisker 2022, her står han foran fiskebåten sin «T. Sivertsen». Foto: Norges Råfisklag

Fikk tidlig innblikk i god råstoffbehandling
Familien til Thomas var med å drive mottak gjennom Ure fiskersamvirkelag, og han vokste opp med hektisk liv og røre på kaia.

- Da jeg var ung tok jeg skolebussen fra Stamsund og sprang rett ned på bruket for å skjære torsketunger. Det var stort å tjene sine egne penger, og samtidig fikk jeg høre på praten som gikk mellom de voksne og erfarne fiskerne.

På mottaket fikk han se hele verdikjeden på nært hold og innblikk i viktigheten av god råstoffbehandling av kvalitetsprodukter til både ferskfisk-, saltfisk- og tørrfiskproduksjon. Denne kunnskapen tok Thomas med seg da han selv ble fisker og skulle levere fisk til produkter med topp kvalitet. Det har fiskekjøper Alexander Gylseth ved Steinfjorden Sjømat erfart, og kvalitetsfokuset var også bakgrunnen for at Gylseth nominerte Thomas til «Årets kvalitetsfisker».

- De siste årene har jeg hatt gleden av få kjøpe blåkveite fra garnbåten «T. Sivertsen» som fisker med line under blåkveitefisket. Skipper Thomas og mannskapet Ørjan leverer alltid blåkveite av førsteklasses kvalitet, sier Gylseth.

Når Thomas (t.v) og Ørjan (t.h) fisker har de aldri full båt og begrenser redskapsmengden slik at to mann klarer å ta vare på fisken. Foto: Norges Råfisklag

Kjøperne roser den gode kvaliteten 
Om bord på «T. Sivertsen» brukes både garn og line som fangstredskap. På vinteren fisker Thomas og Ørjan skreien med garn, der de setter og drar garna med få timers mellomrom for at de skal ha kort fisketid i havet. De har alltid med is og leverer godt kjølt fisk. Fiskekjøperne på Andenes Fiskemottak og Lerøy Stamsund forteller at fisken utmerker seg, og med den høye kvaliteten blir den brukt både til filet og pakket som fersk iset hel fisk til restauranter og fiskedisker i inn- og utland.

Også Råfisklagets kontrollører har bemerket seg den gode kvaliteten på fisken fra «T. Sivertsen». I et notat fra en tidligere kontroll skriver Arne Magne Andersen:

“Ett enkelt garnfartøy fikk godt over minstepris for 90 prosent av torskefangsten. Denne prisen fikk de fordi partiet kunne blankpakkes. Vi var enig i at dette var flott garnfisk!”

«T. Sivertsen» er tilpasset skånsom håndtering av fangsten, og er rigget for å fiske med både garn og line. Foto: Norges Råfisklag

Thomas er femte generasjons fisker og båten han kjøpte i 2017 tilpasset han med systemer for god utblødning, kjøling og mer skånsom håndtering av fangsten. Thomas har aldri full båt og begrenser redskapsmengde slik at to mann, han selv og Ørjan, klarer å ta vare på fisken - nettopp for at kvaliteten på fisken de leverer er det viktigste.

Båtnavn med sterke familiebånd
Navnet på båten, «T. Sivertsen», er ikke tilfeldig. Fornavnet til flere menn i familien har begynt med bokstaven T, og Thomas har fortsatt «tradisjonen» med å kalle sin sønn for Tobias.

- Jeg har tatt med både sønnen min og døtrene mine på havet, så gjenstår det å se om noen av de velger å føre arven videre, forteller han håpefullt.

Thomas har fagbrev som fisker og kunne ikke ha tenkt seg en annen hverdag enn livet på havet. Foto: Norges Råfisklag

Norges Råfisklag gratulerer
Råfisklaget har gleden av å gratulere Thomas Sivertsen, med båten «T. Sivertsen», med prisen «Årets kvalitetsfisker 2022». I tillegg til heder og ære, får prisvinneren 50 000 kroner i pengepremie.

Regionsjef i Norges Råfisklag, Brita Rasmussen, sammen med Thomas (i midten) og Ørjan (t.h). Foto: Norges Råfisklag

Fakta om «T. Sivertsen»

  • Bygget i 1995 på Arctic Boat AS, Gausvik Norge
  • Ombygget i 2017 for skånsom håndtering av fangsten og bedre sjøegenskaper
  • Selfa Arctic sjark av glassfiber på 14,53 meters lengde
  • Rigget for line- og garndrift
  • Båten er i referanseflåten til Havforskningsinstituttet, og Thomas har levert fangstprøver de siste 10 årene. Det tas blant annet otolittprøver og lengdemåling av torsk, hyse og sei

«T. Sivertsen». Foto: Norges Råfisklag

Fakta om prisen
Hedersprisen ble delt ut første gang i 1990. Den går til fiskere som gjør en ekstraordinær jobb for å levere produkter av utmerket kvalitet, og som er et forbilde og en inspirasjon for andre i villfisknæringen. I likhet med tidligere år har det kommet inn mange gode nominasjoner. Juryen opplever at det er sterkt kvalitetsfokus blant fiskerne og at disse i økende grad anerkjennes for jobben de gjør. Styret i Norges Råfisklag ønsker å berømme de som bestreber seg etter å levere best mulig kvalitet, og prisvinneren får i tillegg til heder og ære, 50 000 kroner i premiepenger.

For mer informasjon, kontakt:
Synne Guldbrandsen, markedssjef. Tlf. 992 54 919, synne.guldbrandsen@rafisklaget.no