Råfisklagets bærekraftsrapport 2024

Fiskeriene har vært grunnlag for liv og bosetting langs kysten i århundrer. De har gitt oss tilgang på mat fra rene og næringsrike havområder, og er grunnlag for foredling og handel som skaper store verdier for Norge.

05. apr. 2025 - Norges Råfisklag v/Lisbeth Nikolaisen Drotz & Jonette N. Braathen


Det er de rike fiskebestandene som har gjort Norge til en fiskerinasjon. Fiskerinæringa er basert på høsting av våre felles fornybare ressurser i havet. Denne høstingen har ikke alltid vært bærekraftig, men utviklingen de siste 50-60 år har helt klart gått i riktig retning. Kunnskap, forvaltning og holdninger er nøkkelelementer i en hovedsakelig positiv utvikling i fiskerinæringa. Norges Råfisklag er en sentral aktør i forvaltningen av våre fiskebestander.

Vi har nå vært i periode hvor viktige bestander som torsk og hyse, har vært på en fallende kurve. Kvotenivået for torsk er det laveste siden 1990. For fiskerinæringen er det da vitalt å kunne utnytte andre fiskeslag. Da er det avgjørende av forskningsmiljøene har et godt kunnskapsgrunnlag også for de mindre bestandene, slik at forvaltningen kan regulere disse på en bærekraftig måte. Næringa frykter at manglende kunnskapsgrunnlag gjør at man strammer for hardt ut fra et «føre var»-perspektiv. 

Råfisklaget ble opprettet for å bidra til økt sosial bærekraft i våre fiskerisamfunn ved at fiskerne skulle sikres et rettferdig, forutsigbart og rimelig økonomisk grunnlag for sin virksomhet. Sosial bærekraft er derved solid forankret i lagets historie. Salglsagets forståelse og handlinger knyttet til alle sider ved miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft, har vokst frem i takt med forståelsen i fiskerinæringa og resten av samfunnet. Vi ønsker å videreutvikle vår kunnskap og bevissthet rundt de valgene vi tar i et bærekraftperspektiv. 

Sentrale deler av Råfisklagets tjenester er vitale for fiskerinæringens svar på bærekraftutfordringen ved at vi gjennom våre tjenester for omsetning, oppgjør og kontroll bidrar til å dokumentere at sjømaten er lovlig fanget og omsatt. 

Norges Råfisklag har så langt ikke vært omfattet av kravet til rapportering i henhold til CSRD, men har likevel ønsket å rapportere bærekraftsinformasjon i henhold til bærekraftsregelverket European Sustainability Report Standars (ESRS). Råfisklagets rolle og posisjon i fiskerinæringen innebærer også et ansvar for å ivareta bærekraftshensyn på en god måte. EU-kommisjonen la 26. februar 2025 frem et omfattende forslag om å forenkle EUs bærekraftsregelverk. Årets bærekraftsrapport er en begynnelse på strukturering og rapportering i tråd med det vi forventer vil bli rapporteringsstandarden fremover. Hensikten er på best mulig måte å legge til rette for og forberede styret, ledelsen og administrasjon på fremtidens krav. Planen er at Råfisklaget skal gjennomføre en dobbel vesentlighetsanalyse høsten 2025 som et ledd i strategiarbeidet. Råfisklaget har tidligere gjennomført to vesentlighetsanalyser, i 2021 og 2023. Resultatene fra disse analysene, miljøfyrtårn, årsberetning og annen relevant bærekraftsinformasjon ligger til grunn for årets rapportering.

I denne rapporten rapporteres det innhentede tall fra Råfisklagets kontorer i Tromsø, Svolvær og Kristiansund. I klimaregnskapet rapporterer vi for kontorene våre, fondsforvaltning samt eiendomsselskapene våre Fiskernes Hus og Fiskergata 22 som Råfisklaget har eierforhold i.

Her kan du lese bærekraftsrapporten for 2024

Spørsmål om rapporten og Råfisklagets bærekraftsarbeid kan disse rettes til:

Svein Ove Haugland, adm.dir. Svein.ove.haugland@rafisklaget.no 
Jonette N. Braathen, rådgiver ressurs- og miljøavdelingen Jonette.braathen@rafisklaget.no