Sjøfryst fisk er mer populært enn noen gang

På Råfisklagets nettauksjon ble det i perioden september 2021 til januar 2022 solgt mer enn dobbelt så mye sjøfryst fisk som foregående år. En av årsakene er at kjøperne har sikret seg råstoff for å lage klippfisk - den populære bacalaoen i Portugal og Brasil.

Fv: Fridhild, Marte, Markus, Gullik, Sara og Tommy

26. jan. 2022 - Lisbeth Nikolaisen Drotz


Økt pågang har gitt hektiske måneder for Råfisklagets «auksjonariuser», som sjeldent har sett lignende som det trykket de opplevde høsten 2021.

- Pakkene med sjøfryst fisk fløy av gårde. Normalt pleier det å gå en pakke hvert femte minutt, men nå var vi nede på hvert tredje minutt, sier sjefen for Råfisklagets nettauksjon, Sara Izquierdo.

Pakkene er førsteklasses sjøfryst, villfanget fisk
Pakkene er satt sammen av mange blokker med hel, fryst fisk, av en bestemt art og størrelse. Fisken er fanget i Barentshavet og fryst om bord, i blokker som veier mellom 25-50 kg. Før den fryses, sorteres den i ulike størrelser. Den sjøfryste fisken leveres til et nøytralt fryselager, der den oppbevares frem til den er solgt og sendes til kunden.

Denne sesongen var etterspørselen fra kundene så stor at fisken ble revet ut med én gang. Artene torsk, hyse og sei er de mest populære. «Fiskepakkene» som skal auksjoneres settes sammen av Råfisklagets fagfolk i samarbeid med fiskebåten, basert på etterspørselen i markedet.

- Vi skreddersyr alltid pakkene sånn at de passer markedets ønsker og behov best mulig, sier Izquierdo.

Video: Autolinebåten O. Husby er en av båtene som leverer førsteklasses sjøfryst fisk. Fartøyets fisk har blant annet sluppet gjennom det trange nåløyet blant luksusmatvarene hos Marks & Spencer. Rederi med mannskap fikk tildelt den ærefulle utmerkelsen "Årets kvalitetsfisker" 2019, for å levere villfanget sjømat i verdensklasse. 


Hvem er kjøperne?

Sluttkunden er produsenter i både inn- og utland som lager ulike produkter av fisken, som for eksempel klippfisk og filetprodukter. De ulike artene og størrelsene er favoritter hos kjøpere i ulike marked, noe som gjenspeiles i budprisen når fisken auksjoneres.

- Seien har vært ekstra populær hos klippfiskprodusenter i Norge, og har fra september til nå hatt en fin prisøkning fra 17 kr til nesten 22 kr i snitt pr kilo. Mens torsken har hatt en prisøkning fra 35 kr til omtrent 39 kr i snitt, forteller salgssjefen ivrig.

En av årsakene til at sei har blitt mer ettertraktet i markedet, er at den har en lavere pris enn torsk, samtidig som den er ekstra rik på smak og har lik kvalitet.

Gjennom koronapandemien har det vært en dreining mot mindre eksport av hel fryst fisk til Kina for bearbeiding, og mer til Europa. Dette grunnet transportutfordringer og strengere importregler i det kinesiske markedet.

Foto: Sei som veier mer enn 2,3 kg har vært ettertraktet av norske produksjonsbedrifter, som lager klippfisk i høst og vinter. Her ligger saltet og modnet sei klar for å bli tørket til klippfisk. Fotograf Lise Mangseth.

 

Sesongen har vært uvanlig lang
Vanligvis fisker og leverer havfiskeflåten torsk, hyse og sei fra oktober og til siste uka før jul, før de starter opp igjen på nyåret. Dette gjelder spesielt båtene som fisker med redskapet autoline.

Nå har de imidlertid fisket gjennom hele julen og inn i det nye året, og resultatet er at det ble levert dobbelt så mye torsk i desember sammenlignet med året før. Det har ført til et fortsatt fullt trykk i auksjonssalget, der både etterspørselen og prisene er høye. Totalsalget for 2021 har økt med 26 prosent i kvantum og 17 prosent i verdi sammenlignet med 2020.

- Når man i år opplever å selge fisk for like mye på én dag som man gjorde på en hel uke i fjor, er det selvsagt moro, sier Izquierdo videre.

Forklaringen ligger i at kjøperne i Norge vil sikre nok fisk til sitt mest populære produkt, klippfisken. Denne selges blant annet til Portugal og Brasil, der den er ettertraktet tradisjonsmat. Til tross for nedstenging som følge av koronapandemien har eksporten til Portugal vært på høyde med et normalår.

Foto: Klippfisk, eller bacalao, er ettertraktet tradisjonsmat i Portugal. Her ligger Norsk klippfisk av torsk til salgs i en butikk i Lisboa. Fotograf Lise Mangseth.

 

Nye auksjonsregler gir økt tilgang på råstoff for norske bedrifter
Bedriftene har gjerne inngått kontrakter på å levere en viss mengde varer, og er ivrige etter å sikre seg nok råstoff. Historisk har tilgangen til nok fisk vært en utfordring.

Etter et initiativ fra Råfisklaget, Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag, Vest-Norges Fiskesalslag, fiskernes fagorganisasjoner og kjøperorganisasjonene er det nå bestemt at minst 50 prosent av all sjøfryst torsk og sei skal tilbys på auksjon, slik at den gjøres tilgjengelig for alle norske bedrifter som bearbeider fisk i Norge.

- Litt over en tredjedel av all sjøfryst fisk som leveres går til bearbeiding i Norge, ifølge tall fra Sjømatrådet. Det er spesielt den største fisken som går til klippfiskproduksjon, før den selges til hovedmarkedene i Portugal og Sør-Amerika, påpeker Izquierdo.

Foto: Klippfisk er også tradisjonsmat i Angola, som tidligere var en Portugisisk koloni. I 2021 doblet seg eksporten av norsk klippfisk av sei hit. Fotograf Marius Fiskum.

 

Fakta om sjøfryst fisk og auksjon:

  • Av de som leverte sjøfryst fisk til auksjon i 2021, er 37 av dem båter som fisker med redskap trål, 25 båter som fisker med redskap autoline og 10 båter som fisker med redskap snurrevad.
  • Det ble losset fangst 704 ganger i 2021 (56 prosent trål, 25 prosent autoline, 15 prosent snurrevad og 4 prosent garn).
  • Mange fangster losses til nøytrale fryselager langs kysten, der den oppbevares frem til den blir solgt. Fisken veies og registreres på en landingsseddel, som sendes inn elektronisk til fiskesalgslaget.
  • 55.000 tonn av totalt 159.000 tonn sjøfryst fisk ble solgt via Råfisklagets nettauksjon. Resten ble solgt via kontrakt, egenovertakelse eller leveringsforpliktelse.
  • Verdien av fisken som ble solgt på auksjon er 1,3 milliarder kroner (av totalt 4,5 milliarder)
  • De tre største artene som selges på auksjon er:
    • Torsk:
      • Blir til klippfisk i Norge og eksporteres til Portugal
      • Eksporteres og blir til filetprodukter i Europa (66 prosent) og Kina.
    • Sei:
      • Blir til klippfisk i Norge som eksporteres til Brasil
      • Eksporteres og blir til filetprodukter i Europa og Kina.
    • Hyse:
      • Eksporteres og blir til filetprodukter i Kina, England (30 prosent) og USA (11 prosent).
  • 28 ulike arter ble solgt gjennom Råfisklagets nettauksjon i 2021. Blant disse er reke, uer, blåkveite, kveite, flekksteinbit, gråsteinbit, blåsteinbit, brosme, lange, isgalt, breiflabb, biprodukter som blåkveite hoder, torskelever, torskerogn og torskehoder.
  • Fra 1. januar 2022 må minst 50 prosent av all torsk og sei fisk som leveres sjøfryst tilbys på auksjon. Dette er en prøveordning og regelverket finner du her.

Foto: En plakat med beskrivelse over de ulike delene på en klippfisk er satt opp i en butikk i Lisboa. Fotograf Lise Mangseth.