Charles Aas, avdelingsdirektør for salg og omsetning, hadde pakket en helt spesiell t-skjorte med seg til Brasil, da han skulle innlede på sjømatseminar.
08. nov. 2024 - Espen Renø Svendsen
Den sorte t-skjorta med bilde av en norsk torsk, skulle nemlig bidra til å gjøre den norsk-brasilianske kulturutvekslingen lettere. Det viste seg å være en klok beslutning.
22. oktober deltok Norges Råfisklag på O futuro do Bacalhau. Seminaret ble arrangert av Norges sjømatråd, i Sâo Paulo – Brasil. Brasil er Norges femte største destinasjonsland for hvitfisk, og nest viktigste klippfiskmarked, etter Portugal. Seien er den største arten, men Brasil er viktig for både torsk, brosme og lange.
Arrangementet skulle pleie brasilianske kontakter, og være med på å løfte innsikt om bacalhauens opprinnelsesland - Norge. I tillegg skulle det spres informasjon om øvrige norske sjømatprodukter i det brasilianske marked. En fullsatt sal ble oppdatert på trender, kvoter, markedsinvesteringer og global tilførsel.
Klippfisk i brasilianske hyller, foto Charles A. Aas.
Den norske delegasjonen besto av sjømatanalytikere og markedsstrateger fra Norges sjømatråd, som presenterte varestrømsanalyser, markedstrender, markedsplaner og bærekraft.
Fra brasiliansk side bidro de med innsikt om kommersialiseringen av torsk, sett fra den brasilianske konsumenten.
Charles Aas presenterte Norges Råfisklags innsikter om kvote- og prisutvikling på torsk og sei fra Norge. Tallene er viktig i seg selv, men også å få formidlet de kulturelle og opphavsmessige faktorene knyttet til norsk fisk. Målet er å gi en dypere forståelse på brasiliansk side av hva som påvirker fiskeriet i Norge, og i forlengelsen; hva som påvirker brasiliansk tilgang på norsk fisk.
I etterkant av seminaret besøkte Charles Aas supermarkeder og sjømatmarkedene i Sâo Paulo, for å se hvordan de norske produktene presenteres ovenfor forbrukerne. Han understreker viktigheten av å se hvordan de lokale fiskehandlerne forholder seg til norske varer.
Det var her den sorte t-skjorten med torsken kom til sin rett. De lokale fiskehandlerne la merke til bildet på magen, og tok kontakt for å slå av en prat
- Med en gang de så t-skjorten, ville de snakke med oss. De skjønte på en måte hvem vi var. Dialogen gikk på brasiliansk, engelsk og et utpreget tegnspråk. Det var mye latter. Jeg opplever at de er levende opptatt av «bacalhau» fra Norge.
Tyverisikret klippfisk på brasiliansk supermarked. Foto: Charles Aas
Sjømatmarkedet Mercado Municipal Paulistano var innholdsrikt og imponerende. Norske produkter hadde en sentral plass, og spesielt klippfisken fikk skinne som et verdensklasseprodukt.
På et supermarked i nærheten kunne de se at klippfisk fra Norge var tyverisikret med alarm.
- Det sier jo litt når klippfisken må tyverisikres, sier Charles Aas. Det er et ekstremt høyt verdsatt produkt. Og de betaler godt for det. Når man ser dette, føler man litt på stolthet. Stolthet ovenfor fiskerne hjemme i Norge, hele næringen, og av våre norske matradisjoner.
Mercado Municipal Paulistano, foto Charles A. Aas.
Mercado Municipal Paulistano, foto Charles A. Aas.
Mercado Municipal Paulistano, foto Charles A. Aas.
Brasil er i ferd med å gjøre endringer i skattepolitikken for matvarer, som vil påvirke norske produkter. Norges sjømatutsending til Brasil, Randi Bolstad, skriver i fiskeribladet at skattemodellen blant annet går ut på å innføre en merverdiavgift, IVA, på rundt 28 prosent på noen varer og tjenester, deriblant klippfisk. Det vil være en liste med produkter som får fritak eller reduksjon av IVA.
I Brasil jobbes det iherdig for å påvirke listen til fordel for fisk og klippfisk, men skattemodellen er godkjent i kongressen og skal vedtas i senatet. Per i dag er kjøtt og fisk inkludert på fritakslisten, men med unntak for laksefisk, tunfisk, klippfisk, hyse, sei og andre underprodukter. Disse er heller ikke med på listen over redusert IVA.
Vi lager nye nettsider og dine tilbakemeldinger er viktig for at vi skal kunne lage en best mulig opplevelse for alle våre brukere.